Vijesti TG

Trifunović: Penzioneri očekuju uspostavljanje saradnje sa Opštinskom upravom Teslić

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović očekuje da će lokalna samouprava u Tesliću uspostaviti saradnju sa opštinskim Udruženjem penzionera, budući da je trenutno nema, a zbog čega je ta kategorija nezadovoljna.

“Opštinsko Udruženje penzionera Teslić spada u red onih koja nemaju nikakvu saradnju ni podršku od lokalne samouprave”, izjavio je novinarima Trifunović, koji je danas u Tesliću prisustvovao izvještajnoj Skupštini lokalnog Udruženja penzionera.

On je rekao da je od 57 opštinskih i gradskih udruženja u Republici Srpskoj – njih 49 lani dobilo podršku i finansijsku pomoć za rad od svojih lokalnih zajednica, dok osam nije, među kojima je, nažalost, Teslić.

Trifunović je poručio da su penzioneri najodgovorniji dio populacije, kako u Republici, tako i u svakoj lokalnoj zajednici, te ukazao na dobru saradnju sa institucijama na nivou Republike Srpske o svim pitanjima koja se tiču ove kategorije društva.

On je rekao da, uprkos svemu tome, teslićko Udruženje penzionera spada u red bolje organizovanih, sa najboljim uslovima rada.

Predsjednik teslićkog Udruženja penzionera Mile Đurić rekao je da je na sjednici razmatran rad Udruženja tokom prošle godine i planovi u tekućoj, sa akcentom na pružanju materijalne pomoći članovima.

“U prošloj godini podijelili smo oko 40.000 KM za lijekove i materijalnu pomoć koju je dobilo oko 550 penzionera”, izjavio je Đurić i istakao da je lani isplaćena pogrebnina za 222 preminulih.

Zbog inflacije i rasta troškova života, Udruženje je bilo primorano da članarinu sa tri KM povisi na četiri KM, kako bi povećali isplatu pomoći za troškove pogrebnina sa 300 KM na 400 KM, a za lijekove sa do 50 KM na do 100 KM.

On je rekao da prihode ostvaruju isključivo od članarina, da je nezadovoljan nerazumijevanjem opštinskih struktura čija je pomoć u radu udruženja vrlo simbolična, te najavio da će od rukovodstva opštine tražiti sastanak kako bi bila unaprijeđena njihova podrška ovom udruženju, u kojem je više od 3.000 boraca prve kategorije.

“Mi /penzioneri/ učestvujemo u punjenju opštinskog budžeta sa oko 2,5 miliona KM na mjesečnom nivou kroz potrošnju od penzija i zbog tih razloga bi trebalo da bude malo više razumijevanja”, naveo je Đurić.

Udruženje penzionera u Tesliću ima oko 4.300 članova koji su organizovani u 25 mjesnih udruženja, te spada među osam najvećih u Srpskoj. 

Izvor: SRNA

Back to top button