DruštvoPredstavljamoVijesti TG

Teslićanka Jovana Kerić: Krofnice i sarmice kao nakit ili privjesak (FOTO)

Jovana Kerić iz Teslića, po struci je je diplomirani inženjer geodezije, a ljubav prema krofnicama navela ju je da izrađujete neobičan nakit u obliku hrane.

“Prije svega radi se o nakitu i privjescima za ključeve uglavnom u obliku hrane. Sav nakit i privjesci su ručno rađeni od polimerne gline. Inspiracija za ovu vrstu nakita i privjesaka bila je konkretno hrana kako meni omiljena tako i drugima. Pa ova vrsta nakita mi se učinila mnogo zanimljivom prije svega jer malo ko to radi kod nas a mslim da je svima zanimljivo vidjeti svoj omiljeni slatkiš na ključevima ili čak kao neki dio nakita. Naravno pored slatkiša imamo i razne druge motive hrane poput ćevapa, sarmica, girosa i slično”, priča Jovana za portal UNA.

Sav nakit i privjesci se ručno izrađuju sa puno ljubavi i strpljenja oko posebnih detalja. 

“Izrađujem ih od polimerne gline. Koja se nakon oblikovanja peče, zatim lakira i na kraju spajaju određene komponente zavisno koji dio nakita je ili privjesak”, objašnjava sagovornica.

Na pitanje da li u pitanju neka posebna ljubav prema krofnama i hrani, pa sve to tako upakovano u mini izdanje izgleda baš primamljivo, kaže – na neki način, da.

“Mogu da kažem da sam veliki ljubitelj slatkiša zbog kojih sam i dobila ideju da pokušam svoje omiljene poslastice da pretvorim u minijaturna izdanja koja mogu uvijek da nosim sa sobom a pri tome da se ne istope. Kao takva minijaturna izdanja su izlagana i prezentovana na raznim sajmovim poput sajma kreativaca u Delta Planetu, te Bajkovitog sajma u Domu omladine, sajmova u Parku Petar Kočić do izložbe rukotvorina u Tesliću”, kaže Jovana.

Kako je sve počelo?

“Sve je počelo za vrijeme korone, kada sam htjela to svoje vrijeme da ispunim nekim kreativnim radom. Prvo je sve počelo sa papirom odnosno quilling tehnikom, zatim sam skoro skroz prešla na polimernu glinu od koje je prva napravljena minijatura bila baš krofna pa iz tog razloga i taj naziv profila”, kaže nam Jovana.

Privjeske za ključeve koje pravi mogu da nose i mlađi i stariji, kako ženske osobe tako i muške. Pored minđuša i privjesaka za ključeve radi i ogrlice, prstenčiće, broševe i pinove.

Jovana sve stvara rukama i kaže da se svakom komadu nakita posveti posebna pažnja, trud i mnogo vremena, te je svaki primjerak unikatan što je veoma bitno kad je nakit u pitanju.

“Jednom riječju – originalno”, zaključuje sagovornica.

Njen Instagram profil možete pogledati ovdje.

Izvor: unaworld.com

Back to top button