Društvo

Teslićki policajci posvećeni edukaciji osnovaca

U sklopu kampanje „Provjerite – Razmislite – Prijavite“ koja je trajala od 20.05. do 31.05.2024. godine, koju je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, povodom 25. maja Međunarodnog dana nestale djece, pripadnici Policijske stanice Teslić, održali su predavanje za osnovce, u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” Teslić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao član međunarodne organizacije „Amber Alert Evropa“ svake godine u mjesecu maju provodi preventivne kampanje čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite djece.


Ove godine međunarodna organizacija „Amber Alert“ je odlučila da fokus kampanje pod nazivom „Provjerite – Razmislite – Prijavite“ bude edukacija roditelja o koracima koje trebaju da preduzmu u slučajevima nestanka djeteta, kroz predavanja koja su bila organizovana u osnovnim školama i imala su za cilj da ukažu na procedure koje su bitne u slučaju nestanka djeteta i da edukuju roditelje kako da postupe u tom slučaju.


Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pristupilo je pripremama za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka maloljetnog lica, te je formirana i Radna grupa koja će zajedno sa ostalim institucijama i organizacijama u Republici Srpskoj raditi na uvođenju ovog sistema na području Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, u septembru 2018. godine, potpisalo je Memorandum o razumijevanju sa međunarodnom organizacijom „Amber Alert Evropa“ i u prethodnim godinama preduzimalo je niz aktivnosti na uspostavljanju što boljeg mehanizma za djelovanje u slučaju nestanka djece. U okviru tih aktivnosti organizovane su i preventivne kampanje o edukaciji djece i odraslih šta uraditi da ti drug/dijete nestane, a promotivni spotovi koji su urađeni u saradnji sa „Amber Alert“ organizacijom mogu se preuzeti na youtube kanalu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.


Cilj MUP-a Srpske je da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, posebno potrage za djecom, odnosno da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno alarmira i doprinese pronalasku djeteta.


Prilikom zaprimanja prijave o nestalom licu policijski službenici preduzimaju sve zakonske mjere i radnje sa ciljem njegovog pronalaska. Po samom zaprimanju prijave o nestalom licu, policijski službenici nastoje da od prijavitelja dobiju što više informacija koje se odnose na ličnost, karakteristike, osobine i sklonosti nestalog lica, a koje bi doprinijele što bržem pronalasku.


O svim korisnim, provjerenim i što je najbitnije tačnim informacijama o nestalom licu, građani mogu odmah da obavjeste najbližu policijsku stanicu ili da pozovu broj telefona „122“ i dežurnom policijskom službeniku saopšte informacije koje imaju, nakon čega će nadležni policijski službenik u skladu sa dobijenom informacijom preduzimati dalje potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska nestalog lica.


Objava o prijavi nestanka, odnosno, objava za nestalim licem raspisuje se odmah po zaprimanju prijave o nestanku lica, a prioritet su maloljetna i duševno oboljela lica. Od prijave nestanka aktivna potraga prestaje nakon pronalaska nestalog lica.


Na području PU Doboj od 2019. do aprila 2024. godine evidentirano je sedam prijava nestanka maloljetnih lica i sva nestala maloljetna lica su pronađena.

Back to top button