Vijesti TG

Teslić: Vrela kao iz horor filma, životinjski otpad zagađuje selo! (FOTO)

Već više od dvije godine, mještani sela Vrela kod Teslića vode bitku za očuvanje svog zdravlja i okoline, suočeni s nelegalnim odlaganjem životinjskog otpada u neposrednoj blizini svojih kuća i izvora pitke vode.

Ova situacija je natjerala stanovnike da podnesu krivične prijave protiv nepoznatih lica koja na brutalan način ugrožavaju njihove živote. Komunalna policija i inspekcija opštine Teslić su konačno izašle na teren, napravile uviđaj i sastavile zapisnik. Ali, za mještane Vrela to je samo prvi korak u dugoj borbi protiv nemara i neodgovornosti koja prijeti njihovom zdravlju i sigurnosti.

Portalu Teslićki Glas mještani su poslali fotografije. Prizori su kao u horor filmu.

Pogledajte…

“Ovo je za zatvora!”

“Nesnosan smrad širi se s ove deponije. Prijeti zaraza našim domaćim životinjama – psima, mačkama, kao i nama”, ističe jedan od mještana. Situacija je toliko alarmantna da su stanovnici primorani stražariti kako bi uhvatili počinitelje na djelu.

“Ovo je za zatvora!” vapaj je koji opisuje sav bijes mještana sela Vrela u opštini Teslić. Opštinska inspekcija, prema brojevima upisanim na minđušama goveda, pokušava identifikovati vlasnike životinja bačenih na ovom lokalitetu. Neadekvatno zbrinjavanje i upravljanje otpadom životinjskog porijekla predstavlja ogromnu prijetnju po okolinu, ugrožavajući prirodne resurse, vodotoke, izvorišta pitke vode, zemljište i atmosferu.

Gdje su inspektori?!

Ovdje se postavlja pitanje: gdje su nadležni veterinarsko-zdravstveni inspekcijski organi koji su dužni osigurati adekvatne uslove za zbrinjavanje životinjskog otpada? Njihova neaktivnost i nemar ne samo da krše zakone, već i osnovna ljudska prava mještana Vrela na zdrav okoliš i normalan život. Ovaj slučaj nije samo problem Vrela, već i mnogo šira slika problema s neadekvatnim upravljanjem otpadom u BiH. Dok nadležni organi spavaju, obični ljudi, koji žele samo živjeti u čistom i sigurnom okolišu, bore se protiv vjetrenjača.

Vrijeme je da odgovorni preuzmu odgovornost i konačno riješe ovaj gorući problem. Mještani Vrela zaslužuju bolje. Trebamo hitnu akciju, a ne prazne riječi i obećanja. Zaštita okoline i zdravlja ljudi mora biti prioritet, a ne marginalizirana tema u političkim i administrativnim krugovima.

Izvor: ZOS radio

Foto: Teslićki Glas – mještani

Back to top button