Vijesti TG

Teslić nizvodno više neće ispuštati otpadne vode: Projekat od 5,3 miliona evra! (FOTO)

U Tesliću je pušteno u rad postrojenje za preradu otpadnih voda, čija je izgradnja koštala oko 5,3 miliona evra.

Prema riječima načelnika opštine Teslić Milana Miličevića, ovo je jedan od kapitalnih projekata i urađen je po najsavremenijoj svjetskoj tehnologiji. Potpuno je automatizovan i nakon probnog rada, funkcioniše po svim standardima. On ističe ekološki značaj ovog projekta s obzirom da opština Teslić nizvodno više neće ispuštati otpadne vode, već prečišćenu, čistu vodu u biološkom i hemijskom smislu.

“Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda su od izuzetnog značaja iz perspektive vodoprivrede i ekologije, jer ne samo da čuvaju okolinu, već igraju ključnu ulogu u unapređenju životnih uslova lokalnih zajednica. Ovakvi projekti pružaju inspiraciju i potencijal drugim gradovima u Republici Srpskoj da slijede sličan put ka unapređenju ekologije i komunalne infrastrukture”, rekao je Miličević.

Foto: Opštinska uprava Teslić

U Republici Srpskoj postoje četiri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Teslić se istakao ovim poduhvatom, unoseći novu fazu u razvoj Republike Srpske, sa naglaskom na očuvanje životne sredine i korišćenje zdravih tehnologija, što predstavlja uslov za industrijski razvoj zasnovan na ekološkim inovacijama.

Foto: Opštinska uprava Teslić

Svečanom početku rada prisustvovali su predstavnici Ambasade Švedske Eva Gibson Smedberg, direktorica razvojne saradnje, Aiša Bijedić, rukovodilac programa za okoliš i klimatske promjene, zatim predstavnik Delegacije Evropske Unije Stefano Elero, šef Odjela za saradnju, kao i Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke (EIB).

Izvor: SRNA/Opštinska uprava Teslić

Back to top button