Vijesti TG

Teslić: Italijanska vojna meteorološka sonda sletjela u Čečavi (FOTO)

Jutros je u Čečavi osvanuo nesvakidašnji prizor. Naime, nepoznati objekat zakačen na ostatke nečega što liči na padobran, pao je noćas pravo u dvorište jedne kuće u Vasićima. Sumnjičavi i ne znajući o čemu se radi, ukućani su obavijestili policiju koja je izašla na teren i preuzela predmet.

U ovom neočekivanom događaju, dodatni element misterije izazvao je natpis na zakačenom predmetu padobrana, koji je upućivao na to da je objekat pripadao italijanskom vojnom vazduhoplovstvu, što je dodatno produbilo intrigu.

Pažljivom vizuelnom analizom palog predmeta, može se sa sigurnošću utvrditi da predstavlja napredni meteorološki instrument dizajniran za mjerenje atmosferskih parametara poput temperature, vlažnosti, pritiska i brzine vetra na različitim visinama. Uređaj se lansira pomoću balona napunjenog helijumom ili vodonikom, a opremljena je senzorima poput termometra, higrometra, barometra, i GPS uređaja za praćenje pozicije. Informacije koje prikupi šalje nazad na Zemlju putem radio talasa, čime doprinosi meteorološkim istraživanjima i preciznijem prognoziranju vremena. Materijali korišćeni u njenoj izradi su ekološki bezopasni, a prema etiketi na uređaju, ne postoji obaveza vraćanja ovog uređaja nakon što završi svoj let, što ukazuje na njen jednokratni karakter i ekološku osvešćenost u dizajnu.

Prema sadržanom natpisu, instrument je lansiran od strane Aeronautica Militare Italiana, odnosno italijanskog vojnog vazduhoplovstva. Radiosonda poput ove je univerzalni alat koji se koristi kako u civilne tako i u vojne meteorološke svrhe. Ova svestranost omogućava da se koristi od strane različitih organizacija za prikupljanje vitalnih meteoroloških podataka.

Nastavak teksta pročitajte na cecava.org

Izvor: Cecava.org

Back to top button