KulturaVijesti TG

Srpski film “Sinovci” u teslićkom bioskopu: Prikupljanje sredstava za Kosovo i Metohiju

Film “Sinovci” biće prikazan u petak, 31. marta, u teslićkom bioskopu sa početkom od 17 časova. Film se prikazuje u okviru humanitarne akcije “Bioskop iz bloka” koju organizuje Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”. Sredstva se prikupljaju za Vaskršnju akciju za pomoć Kosovu i Metohiji.

Tako se sa Humanitarnom akcijom “Bioskop iz bloka”  i ove godine nastavlja tradicija u obiljeežavanju tri značajne godišnjice.

Riječ je o devetnaest godina od martovskih progoma srpskog i nealbanskog stanovništa sa Kosova i Metohije, dvadeset četiri godine od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju i dvadeset osam godina od NATO bombardovanja Republike Srpske.

“Pored toga što je akcija humanitarna, ona ima i kulutrni karakter, jer se iz godine u godinu trudimo da izaberemo najbolje filmove koji prikazuju događaje značajne za naš narod. Ovogodišnja projekcija filma ,,Sinovci” biće realizovana u kućnim uslovima, parohijskim domovima, bioskopima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima”, kažu u Humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe”.

Sva prikupljena sredstva biće utrošena u Vaskršnjoj akciji na Kosovu i Metohiji.

O filmu

“Sinovci” je srpski film snimljen 2006. godine koji je režirao Siniša Kovačević.

Radnja filma

Kada je 21. novembra 1991, na dan svoje krsne slave, Svetog arhangela Mihajla, Obrad Srećković, seljak iz Velikog Krčmara, pošao da na vukovarskom ratištu pronađe svog sina Milana, poneo je „sve što nana pakuje vojniku“: kolač, pečenje, koljivo, flašu rakije, pismo od devojke i čarape. Obrad nekako stiže do sremskih pustopoljina, ali zaluta u sumrak i, kada ga već polako počne hvatati panika, ugleda vojnički logor.

U logoru pronalazi Milana Srećkovića iz Velikog Krčmara, ali to nije vojnik koga Obrad traži. Uskoro se pojavljuje i drugi Milan Srećković iz istog sela, i kada Obrad već bude slutio neku vojničku podvalu i bude bio spreman da se brani, major Vukašin Katunac, komandant zborišta, pojavljuje se s pravim Milanom, Obradovim sinom.

Uskoro će se nesporazum razjasniti. Prvi Milan Srećković iz Velikog Krčmara je Obradov stric, poginuo u Sremu 1914. godine, na Leget Polju, kada je bila “Sremska ofanziva”, koju je vodila vojska Kraljevine Srbije. Drugi Milan je Obradov brat, poginuo kao partizan, na istim prostorima, na Sremskom frontu, 1944. godine. Ubrzo će Obrad shvatiti da je nabasao na zborište za mrtvu srpsku vojsku izginulu u tim krajevima, a koja nije sahranjena u zavičaju. Shvata da mu je i sin mrtav, a kako mrtvaci ne stare, sva tri Milana imaju po 18 godina.

Kada bude pitao otkud on tu i kada mu objasne da je i njega „snajper uvatio kod Jankovaca“, laknuće mu. Zahvaliće Bogu i svom svecu što se i njemu na taj sveti dan nešto lepo dogodilo. U isto vreme u jednom dalekom gradu iz poznate porodice Katunac kreće sahrana. Sahranjuje se major Vukašin Katunac, heroj vukovarskog ratišta. Kada i pored protivljenja prisutnih oficira porodica otvori sanduk da se još jednom oprosti od pokojnika, na dnu sanduka naći će samo dve betonske ploče. Ni traga od pokojnika. Supruga i ćerka majora Katunca odmah sedaju u auto i polaze na ratište da ga traže …

Back to top button