DruštvoVijesti TG

Raste broj onkoloških pacijenata u Tesliću: Osnovano Udruženje za podršku oboljelim “Novi život”

U Tesliću je večeras održana osnivačka skupština Udruženja oboljelih i liječenih od malignih bolesti “Novi život” s ciljem pružanja savjetodavne i psihološke pomoći onkološkim pacijentima kojih je sve više na području ove opštine.

Predsjednik Udruženja Predrag Dević izjavio je novinarima da su se neki od članova ovog udruženja izliječili, a neki su u fazi liječenje od malignih oboljenja i da su svoja iskustva spremni da podijele sa licima koja se bore sa ovom bolešću.

“Najmlađi član Udruženja ima 10 godina, a najstariji 70. Velika je tragedija što raste broj onkoloških oboljenja na području Teslića”, izjavio je Dević.

Predsjednik Skupštine Udruženja Snježana Petrović ukazala je na značaj podrške porodice i društva po uspostavljanju dijagnoze malignog oboljenja, koja uvijek izaziva šok.

“Mnogo je drugačije kada smo u tom problemu i kada razgovaramo sa nekim ko je to preživio. Lakše je dati savjet”, izjavila je Petrovićeva.

Radiolog Nedeljko Kerić apelovao je da se građani odazivaju preventivnim pregledima kako bi se promjene uočile u ranoj fazi kada je i veliki stepen izlječenja.

“Iz svoje prakse uočio sam da je kod žena i dalje najzastupljeniji karcinom dojke, a kod muškaraca karcinom debelog crijeva i pluća”, izjavio je Kerić, koji je upozorio da u toj statistici, nažalost, i ostala oboljenja ne zaostaju.

Paroh banjavručićki protojerej-stavrofor Miro Đukarić ukazao je na značaj vjere i zajedništva u podršci oboljelim licima suočenih sa životnim iskušenjima.

On je poručio da čovjek i u najtežim momentima ne smije da izgubi vjeru i nadu. 

Izvor: SRNA

Back to top button