KulturaVijesti TG

Rade Kostić – teslićki glumac na sceni u Moskvi!

Teslićanin Rade Kostić u Moskvi je na srpskom jeziku tri puta igrao monodramu, a u Rusiji ukupno četiri puta. Posebno iskustvo za njega bilo je na festivalu koji se zove Mjesec srpske kulture u Moskvi.

Nastupao je i u Belgorodu u Puškinovoj biblioteci. Član je Engleske međunarodne pozorišne trupe u Moskvi. Mladi i talentovani Teslićanin svoje umjetničko putovanje započeo je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Očarao je publiku u različitim gradovima svojom monodramom posvećenom Čarliju Čaplinu.

Diplomirao je glumu ulogom Luje u predstavi „Jablan”, te nastavio sa radom igrajući u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Honorarno je sarađivao i sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, gdje je kao student igrao ulogu Mule Jusufa u predstavi „Derviš i smrt“.

Njegov umjetnički put odveo ga je do Moskve, gdje trenutno usavršava svoj talent na master studiju na Akademiji GITIS (Российский институт театрального искусства). Važno je pomenuti kako je GITIS najveći pozorišni univerzitet u Evropi i jedan od najvećih i značajnijih u svijetu.

Kako se razvila tvoja ljubav prema glumi i šta te inspirisalo da posvetiš svoj život ovoj umjetnosti?

Sve je izgledalo kao jedna velika slučajnost, u početku nisam znao šta da upišem, ali privukla mi je pažnju Akademija umjetnosti. Kasnije sam počeo da glumim u DIS pozorištu u Banjaluci i to mi je dalo pravu sliku o pozorištu. Zadržao sam se na toj ideji da budem glumac, zato što je to prije svega jako zanimljiv i raznolik posao. Svaki put je drugačije, čak i kada radiš isto djelo u drugim uslovima i sa drugom ekipom – sve drugačije doživljavaš. Svoj posao povezujem sa putovanjem, upoznavanjem drugih ljudi, jezika, kultura i sa razmjenom kulturnog sadržaja među gradovima i državama.

Više možete pročitati na kulturateslic.com

Izvor: Kulturni centar Teslić

Back to top button