Kultura

Nekad i sad: Tragom “Teslićkog veza”

“Teslićki vez” nekad i sad naziv je izložbe koja je večeras postavljena u galeriji “Prosvjete” sa ciljem očuvanja kulturne baštine Teslića. Izložbu je povodom Dana opštine Teslić organizovao lokalni Kulturni centar.

“Ovom izložbom zaokružujemo proces upisa „Teslićkog veza“ na Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske. Na taj način otvara se put afirmacije mnogih sadržaja koji se mogu čuvati od zaborava, angažovanjem JU „Kulturni centar Teslić“ ili od strane neke druge organizacije i pojedinca koji mogu računati na pomoć, iskustva i posredovanje naše ustanove. Uložen je ogroman trud u istraživanja na terenu koji je rezultirao izborom motiva teslićkog veza predloženog za upis na Listu”, pojasnili su u lokalnom Kulturnom centru na čijem čelu je Željka Draganić Vuković.

U Kulturnom centru kažu da je muzejski stručni savjetnik, etnolog Danijela Đukanović sa saradnicom, veziljom Svjetlanom Marković pružila neophodnu stručnu pomoć, ali najznačajniji doprinos na ovom projektu dala su udruženja iz Teslića koja svojim djelovanjem doprinose očuvanju starih narodnih nošnji i teslićkih vezova.

“Neka od ovih društava u svojim arhivama baštine eksponate stare i više od stotinu godina. Najveće zadovoljstvo je prisustvo učenika iz srednje tekstilne škole koji su izradili svoje eksponate izložene večeras ovdje, oni su nam garant da će vez da živi i dalje, a cjelokupan proces zaštite je dokazao svoju opravdanost”, dodaju iz Kulturnog centra.

Teslićki Glas

Back to top button