Sport

Košarkaški trener iz Teslića, Vanja Subašić, uzeo učešće u FIBA programu (FOTO)

U periodu od 30.5. do 2.6.2024. godine, u Kopenhagenu, održan je FIBA program obuke i certifikacije trenera na kojem je prisustvovalo 50 trenera iz 29 Nacioinalnih federacija, kao i 20 nacionalnih delegacija.

Učešće u pomenutom FIBA programu uzeli su Alma Softić, selektor reprezentacije, kao i Vanja Subašić pomoćnik u stručnom štabu U-14 reprezentacije Bosne i Hercegovine za najmlađe košarkašice.


„Kao trener u stručnom štabu BiH reprezentacije košarkašica uzrasta ispod 14 godina, zajedno sa selektorom Almom Softić, započeo sam Program koji će trajati godinu dana. Program je namjenjen za edukaciju trenera koji rade sa najmlađom populacijom, a cilj je da stručnjaci u tom polju rada imaju najbolja znanja i vještine rada kako bi najosjetljivija populacija započela svoj košarkaški put na ispravan način“, rekao je Subašić i dodao: „Zaista mi je čast i zadovoljstvo biti dio ovog odličnog Programa koji je organizovan na visokom nivou sa ekspertima iz relevantnih oblasti za rad sa najmlađima i FIBA instruktorima koji nam prenose znanja“.

Kada je u pitanju rad sa BiH reprezentacijom WU14, Subašić je pojasnio da se trenutno rade kontrolni treninzi kako bi se formirala selekcija koja će u budućnosti predstavljati BiH.

FIBA European Mini Basketball Coaching Course (FEMBCC) je dio FIBA programa obuke i certifikacije trenera za rad sa najmlađom populacijom košarkašica i košarkaša.

Teslićki Glas

Back to top button