Vijesti TG

Jednoglasna odluka odbornika: Prvi korak na putu da Teslić dobije status grada?

Odbornici Skupštine opštine Teslić danas su jednoglasno usvojili Odluku o izradi Elaborata o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada Opštine Teslić. Ovom odlukom pokreće se postupak za izradu pomentuog Elaborata.

Inače, ova Odluka došla je u skupštinske klupe kao dopuna Dnevnog reda današnje sjednice na samom početku zasjedanja lokalnog parlamenta.

„Mi samo danas donosimo Odluku o izradi Elaborata, a vidjećemo šta će taj Elaborat pokazati“, rekao je zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković.

Odbornik Siniša Gavrić iz Kluba odbornika SNSD-a napomenuo je da je o pokretanju ovog pitanja govorio prije dvije godine i da smatra da je to trebalo uraditi i ranije, a ne pet dana pred izbore.

„Sigurno ćemo dati doprinos da i u narednoj Vladi Republike Srpske koju će formirati SNSD damo nesebničnu podršku i damo doprinos da se ovo realizuje što je prije moguće“, rekao je Gavrić.

Da se inicijativa trebala naći i ranije na skupštinskim klupama složio se i Milan Kasapović, predsjednik Kluba odbornika SDS-a.

„Sada, cijeneći neko vrijeme, da li je to u ovom ili onom trenutku, mislim da je pravo vrijeme i da ćemo se svi tu složiti. Sve diskusije koje smo uglavnom imali vezano za našu lokalnu zajednicu i van skupštinskih klupa slagali smo se u jednom, a to je da naša lokalna zajednica ima bolje predispozicije za sticanje statusa grada nego neke lokalne zajednice koje su to ranije uspjele da dobiju“, rekao je Kasapović.

Odbornik Đorđe Gajić iz Kluba odbornika SNSD-a smatra da, ukoliko su svi saglasni da je o ovoj inicijativu davno trebalo raspravljati u lokalnom parlamentu, onda je u najmanju ruku ova odluka morala biti u skupštinskom materijalu, a ne naknadno dostavljena na skupštinske klupe.

„Želio bih da mi neko objasnio šta će se suštinski promijenti kod nas ako budemo bili grad? Pored naziva grada moramo se malo osvrnuti oko sebe kako sve to izgleda. Da imamo vizije ne bi ovo danas izgledalo ovako. Raskopali smo, ljudi ne mogu doći, ja u grad dolazim samo kada moram. Trebali smo ako imamo viziju malo posložiti ove radove“, rekao je Gajić i dodao da će SNSD podržati ovu Odluku.

U jednoglasnoj odluci se navodi da Skupština opštine Teslić smatra da postoje ispunjeni uslovi da opština Teslić dobije status grada iz razloga što predstavlja jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja.

“Naravno da smo jednoglasno usvojili ovu Odluku. Svi mi želimo da se naša opština Teslić razvija i napreduje u svakom smislu. Bili bismo ponosni da Teslić dobije status grada jer Teslićani to zaslužuju”, rekla je odbornica Marina Maletić.

Tim povodom načelnik opštine Teslić zadužen je da formira Komisiju koja će raditi na izradi Elaborata, a sredstva za njegovu izradu biće obezbjeđena iz opštinskog budžeta.

Zakonom je propisano da skupštine jedinica lokalne samouprave donose Odluku o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada, koja se uz Elaborat o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada, dostavlja Vladi Republike Srpske na dalji postupak.

Teslićki Glas

Back to top button