Novosti

Ćorić: Infrastrukturnim projektima poboljšati povezanost svih dijelova Srpske! (FOTO)

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da je opredjeljenje republičkih inistucija da se izgradnjom velikih infrastrukturnih projekata još bolje povežu svi dijelovi Srpske, te dodao da je izgradnja brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac veliki izazov.


Ćorić, koji je sa direktorom kompanije “Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal” DŽong Jongom potpisao memorandum o saradnji na projektu izgradnje brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac, rekao je da očekuje da kineski partneri u narednom periodu završe projektnu dokumentaciju.

On je naveo da Republika Srpska preuzima obavezu da izvrši eksproprijaciju i riješi imovinsko-pravne odnose na tom dijelu trase.

“Naše opredjeljenje ostaje da gradimo velike infrastrukturne projekte i da povežemo sve dijelove Republike Srpske u skladu sa prostorno-planskim dokumentima koji su ranije definisani”, rekao je Ćorić novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja ugovora.

On je istakao da je siguran da Republika Srpska u kineskim partnerima ima pouzdane investitore i izvođače radova koji će uspješno realizovati ovaj projekat u skladu sa planovima.

DŽong je istakao značaj izgradnje brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac jer će doprinijeti ekonomskom razvoju Republike Srpske i naveo da će kompanija na čijem je čelu uložiti napore da projekat što prije bude realizovan na najbolji mogući način.

“Na ovom području smo prisutni već 10 godina i razumijemo koliko je važna izgradnja ovog brzog puta, jer će još bolje povezati različite dijelove Srpske”, rekao je DŽong.

On je naglasio da je na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem izrazio zainteresovanost da kineska kompanija učestvuje u realizovanju projekta instaliranja solarnih panela, ali otvaranja fabrika solarnih panela.

“Ubrzo ćemo realizovati i nekoliko projekata u vezi sa tim, ali i projekte u drugim oblastima, jer Vlada Srpske ima značajne planove za budući period”, rekao je DŽong.

On je izrazio namjeru da kineska kompanija sa Republikom Srpskom potpiše i koncesioni ugovor u vezi sa kamenolomom, kao i da otvori nekoliko fabrika za proizvodnju betonskih elemenata za auto-puteve, koje će omogućiti nova zaposlenja.

DŽong je rekao da će u narednih nekoliko godina ova kineska kompanija izgraditi zgradu u blizini Banjaluke.

On je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, premijeru Srpske Radovanu Viškoviću Viškoviću i ministrima u Vladi Srpske za iskazanu spremnost za saradnju.

Izvor: SRNA

Back to top button