KulturaVijesti TG

Čečavci odlučni u namjeri da zaštite svoje kolo: U selo stiže kustos iz Muzeja Srpske!

Čečavska kola su jedinstvena i imamo namjeru da ih zaštitimo, poručuju iz Kulturno umjetničkog društva “Dušan Stanković” iz Čečave kod Teslića.

“Dana 18.11.2022. godine naše društvo će ugostiti stručni tim iz Muzeja Republike Srpske na čelu sa višim kustosom etnomuzikologom MA Sanjom Pupac. Kako u Muzeju nema zapisa i arhivskih snimaka o čečavskom kraju izvršiće se snimanje i bilježenje našeg nematerijalnog kulturnog nasljeđa sagledano kroz igru, pjesmu i svirku koje na taj način čuvamo od zaborava i ostavljamo mlađima na znanje”, kažu u KUD-u.

I tu nije kraj planovima za ovaj mjesec. Folkloraši čečavskog kraja spremaju se za još jedno putovanje.

“Nakon toga odlazimo na planinu Goč gdje će naš drugi ansambl tri dana da boravi na prelijepoj planini u Srbiji te da uči osnove pjevanja sa etnomuzikolozima, oblačenje i čuvanje nošnje, zakon scene i scenske umjetnosti sa jednim od solista Nacionalnom Ansambla “Kolo”. Nakon povratka iz Srbije ponovo će nas posjetiti Nenad Đorđević- Kameni koji će igračima da prenese svog znanja te da im pruži priliku da se usavršavaju i idu ka ljestvici najboljih. Dobro ostvarena saradnja sa Beogradom dala je je našim igračima još bogatije i veće znanje iz svijeta folklore”, kažu u čečavskom KUD-u “Dušan Stanković”.

Uz sve ove aktivnosti folkloraši se pripremaju i za veliki koncert te tradicionalnu Božićnu igranku.

Teslićki Glas

Back to top button