SportVijesti TG

BLIZANKE VLADAJU NA 64 POLJA Sestre Babić iz Teslića nove šahovske kraljice Srpske

Republika Srpska je dobila nove šahovske kraljice, 14-ogodišnje sestre Babić, blizanke iz Teslića.

Učarobni svijet na 64 polja ušle su Maša i Milana prije sedam godina, veoma brzo privlačeći pažnju stručnjaka na sebe.

Ovih dana Maši je i službeno priznata titula ženskog FIDE majstora, koju je osvojila 5. avgusta (sa 14 godina i 39 dana), kolo prije kraja turnira u Senti (Srbija)! S druge strane, Milana je trenutno ženski MK i na najboljem je putu da u dogledno vrijeme ponovi sestrin rezultat.

O kakvim vanserijskim talentima se radi govori i činjenica da je Maša trenutno treća na svjetskoj rejting listi za standardni šah u kategoriji do 14 godina, dok je Milana jedanaesta!

Uz to, Maša je dospjela na drugo mjesto rang liste BiH za šahistkinje (seniorke) sa rejtingom od 2.151 rejting poen. Njena sestra ima 1.880 rejting poena i nalazi se na 11. poziciji.

Šah su počele da igraju u teslićkoj Mladosti, put ih je dalje vodio u Školu šaha Skakač (Banjaluka) i ŠK Gračanica, a danas su članovi OŠK Teslić i ŠK Slavonac iz Gradišta (Hrvatska).

Nastupile su na više od 100 turnira u svim muškim i ženskim kategorijama, osvojile niz nagrada za plasman, ali i preko 80 medalja.

Višestruke su prvakinje Republike Srpske i BiH, ali se posebno izdvajaju medalje sa smotre najboljih evropskih kadetkinja.

Povrh svega, dokazuju da sport i škola mogu zajedno; odlične su učenice devetog razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš” u Tesliću i do sada su ostvarile izuzetne rezultate tokom školovanja u oblasti srpskog jezika, matematike, fizike i informatike.

Oni koji ih poznaju kao skromne i marljive djevojčice uvjereni su da će se o njima tek čuti i da je ovo samo početak jedne divne šahovske bajke.

Izvor: Srpskainfo

Back to top button